4 juli 2023

Op zoek naar het Vogelmeer (Kennemerduinen)

Door Jeroen

Vanmorgen is Liander, de netbeheerder, bezig met het elektranet. Dat staat in de brief te lezen die ik twee weken geleden ontving. Als gevolg daarvan is er een stroomonderbreking tussen grofweg 8.30 uur en 16.00 uur. Dat betekent voor mij dus even niet computeren of überhaupt iets doen waarbij ik gebruik moet maken van elektriciteit. Ik besluit deze dag een wandeling door de Kennemerduinen te maken. Kennemerduinen is een natuurgebied ten westen van Haarlem. Ik ben er als kind van nog geen 4 jaar geweest met mijn grootouders. Later, tijdens mijn deelname aan de fotogroep van het DAC, ben ik er nogmaals geweest. Ik heb er toen een panorama-foto gemaakt van het Vogelmeer. Die foto hangt nu boven mijn bank in de woonkamer. Omdat ik na al die jaren benieuwd was hoe het er nu uit zou zien, ga ik vandaag opnieuw op zoek naar het Vogelmeer.

Het Vogelmeer gefotografeerd in 2009.
Het Vogelmeer gefotografeerd in 2009

Als ik om 7.20 uur de deur uit ga is de zon al op. Er staat wat wind, maar de temperatuur is aangenaam. Ik neem door mijn vervroegde aankomst op het station van Leiden een trein eerder naar Haarlem, waar ik moet overstappen op de vertraagde trein uit Amsterdam die mij naar Overveen brengt. Het is iets meer dan een kilometer lopen naar het bezoekerscentrum, dat ligt aan de doorgaande weg naar Zandvoort. Aldaar zie ik al bordjes met de aanduiding ‘Vogelmeer’. Thuis heb ik opgezocht dat de blauwe route door de duinen naar het Vogelmeer leidt. Bij het bezoekerscentrum, waar ik even voor 9 uur aankom, is het druk met mensen die voor een gesloten deur staan te wachten. Pas stipt om 9 uur mag iedereen naar binnen.

Waar is het Vogelmeer?

Het bord met de aanduiding ‘Vogelmeer’ wordt pas veel later vandaag nog eens herhaald. Wel zie ik regelmatig de blauwe pijl die de richting van de blauwe route aanduidt. De route gaat eerst langs ’t Wed, een meer waar ik al wat mensen in zie zwemmen. Daarna moet ik meermaals door het mulle zand lopen en menig duin beklimmen. Vanwege de toch wel felle zon is het nemen van een mooie foto niet echt makkelijk. Terwijl ik loop kom ik regelmatig joggers tegen.

Inmiddels stuurt de blauwe route me naar het fietspad, waar bordjes aangeven dat ik het Vogelmeer al gepasseerd ben. Ik loop dus zo’n 300 meter terug en kom alsnog bij het Vogelmeer. Op het fietspad veel racefietsers die je met een reuzenvaart voorbij gaan. Ik zou willen dat ze op deze fietspaden ook drempels leggen om de snelheid in te perken. Het Vogelmeer staat half droog en de plek waar ik mijn eerste foto maakte, jaren geleden, is niet meer toegankelijk. Ik maak een nieuwe foto vanaf een andere plek.

Het Vogelmeer nu.
Het Vogelmeer nu.

Nu mijn missie is geslaagd wil ik terug naar mijn startpunt Station Overveen. Ik zie een bordje “Overveen 2,3 kilometer” staan en volg het fietspad. Die 2,3 kilometer blijken niet te kloppen en na een lange wandeling deels op het fietspad, deels op een apart gelegen voetpad loop ik langs de drukke weg naar Zandvoort richting Overveen. Bij nazoeken op het internet blijkt het 6,2 kilometer te zijn geweest.

Moe, maar voldaan laat ik mij zakken in de stoel van de trein naar Haarlem. Daar heb ik een uitstekende aansluiting op een vertraagde intercity richting Vlissingen die mij weer naar Leiden brengt.

Voor meer foto’s bij dit verslag klik hier.