20 mei 2024

Den Bosch 2024

Door Jeroen

13 t/m 18 mei 2024

Tijd

Het is nu ruim een week voor mijn vertrek naar Brabant. Van het boekingskantoor krijg ik het volgende bericht.

tekst uit de e-mail

Moet ik daaruit afleiden dat de klok in Leiden een andere tijd heeft dan die in Den Bosch? Ik waan mij even in de tijd van vóór de spoorwegen, toen de tijden tussen de steden nog verschillen vertoonden. Met de komst van de spoorwegen werd het ondoenlijk om iedere keer die klok te verzetten als je van de ene plek naar de andere reisde. Als ik enkele dagen later een mailtje krijg van hetzelfde boekingskantoor, zie ik dat het te betalen bedrag is afgeschreven om 3 uur in de nacht (Leidse tijd). Moet ik er dan toch vanuit gaan dat het in de Brabantse stad 3 uur vroeger is? 

Aanrijding

De treinreis verloopt spoedig, al is de vaart er bij Culemborg even uit en ook na Zaltbommel rijdt de trein langzaam. Evengoed arriveer ik even voor drie uur in de middag in Den Bosch. De trein die verder zou rijden naar Venlo blijft echter staan in Den Bosch in verband met een aanrijding verderop. Voor mij geen bezwaar, want deze Brabantse stad is mijn einddoel. 

Het trapje

Via de Vismarkt met zijn kasseien is het moeilijk lopen met een zware koffer. Enigszins verhit, het is buiten zo’n 24 graden, kom ik aan in het hotel. Ik word verwelkomd door een aardige dame die mijn naam al kent. Het is voor het eerst tijdens mijn reizen dat me dat gebeurt. Ze is zo vriendelijk om mijn loodzware koffer naar de bovenverdieping te tillen, ondanks mijn bezwaar. Het trapje is erg smal en met een draai. Ik snap waarom ze erop stond om mijn koffer te dragen. Het is een appartement met een verdieping. De badkamer is op de benedenverdieping.

 Het trapje in mijn appartement.

Klok

Alle deuren zijn voorzien van een slot dat je met een pasje kunt openen. De deuren slaan echter met een klap dicht en dat is hoorbaar in het appartement. Een positief punt is dat het appartement een klok heeft. Ook dat ben ik nog nergens anders tegengekomen. Ik ben dol op klokken. Thuis heeft bijna ieder vertrek een klok.

Noord-Brabants museum

Mijn bezoek aan het Noord-Brabants museum is op een dag dat de temperatuur buiten de 28° aantikt. Binnen is het aangenamer, maar evengoed warm. Op de benedenverdieping onder andere werk van Jan Sluijters, een schilder die een tijdje woonde en werkte in het Parijs rond de vorige eeuwwisseling. Sluijters is een Brabantse schilder die vooral portretten maakte. In het museum een schilderij van naakte kinderen. Ik vraag me af of dit schilderij nog lang blijft hangen of dat het onder invloed van de kritische blikken vanuit een veranderende maatschappij straks naar het depot wordt verbannen.

Geschiedenis

De bovenverdieping is ingeruimd voor de geschiedenis van Brabant. Van het ontstaan in de prehistorie met overblijfselen van mammoeten en de komst van de Romeinen tot de jaren zeventig van de vorige eeuw met de industriegiganten als Unox in Oss. Het is mooi verbeeld met archeologische vondsten uit Brabant. Minder leuk zijn de geluidsniveaus van de verschillende onderdelen. Op een zeker moment stonden drie van deze moderne media aan en het geluid kwam van drie kanten door elkaar heen. Helaas is dit iets waar meer musea last van hebben. En één van de redenen waarom mijn museumbezoek is beperkt tot de vakanties. 

De Halvezolenlijn

Van Den Bosch naar Lage Zwaluwe liep ooit een spoorlijn die in de volksmond ‘de halvezolenlijn’ is gaan heten. Die halvezolenlijn liep over een moerasgebied, de Moerputten. De brug over de Moerputten is bewaard gebleven en in 2006 volledig gerestaureerd. Nu is de brug onderdeel van een voetpad en mijn doel voor deze ochtend. (Meer over de halvezolenlijn en waarom deze voormalige spoorlijn zo werd genoemd, vindt u helemaal onderaan dit reisverslag bij de links).

De Moerputtenbrug.
De Moerputtenbrug

GPS

De hitte van gisteren is verdwenen, de temperatuur is gezakt naar 21° en het is deels bewolkt. Dat loopt een stuk prettiger. Het lopen van een route met behulp van een kleine smartphone (de mijne is inmiddels 6 jaar oud) is niet erg makkelijk. Een voordeel is wel dat het GPS-systeem op 50 meter precies kan bepalen waar je je bevindt. Handig als kaartlezen niet je sterkste punt is. Vooropgesteld dat de GPS het wel moet doen. 

Het eerste stuk van de wandeling loop ik een stukje met het riviertje de Dommel mee en al gauw stuit ik op de rondweg van Den Bosch. Dat betekent dat ik de stad uit ben. Gister bij mijn wandeling door Den Bosch kreeg ik herhaaldelijk een melding van de app die ik gebruik, dat ik van de uitgestippelde route af wijk. Vandaag geeft de app geen kik als ik een fout maak in de richting van mijn wandelroute. Gevolg is dat ik zo’n twee kilometer uit koers raak. De plaatsbepaling van de GPS geeft ook aan dat ik verkeerd zit, maar ik denk dat de GPS niet goed werkt. Iets dat me wel eens meer is gebeurd. Uiteindelijk besef ik dat ik echt de verkeerde kant op wandel, als ook een andere app eenzelfde melding geeft. Uiteindelijk ben ik in totaal 5 kilometer uit koers geraakt deze morgen. 

De Moerputtenbrug

De route brengt me via enkele stevige klimmers en afdalingen bij de spoordijk, waar ooit de spoorlijn liep. Aan het eind van die spoordijk is dan de befaamde brug, de Moerputtenbrug. Omdat ik zo ben afgedwaald en behalve wat water niets anders heb meegenomen, besluit ik de verwachte buien van de middag voor te zijn en na de brug gezien te hebben, rechtsomkeert te maken. De terugweg verloopt zonder problemen. 

Kasteel Maurick

Als ik vanmorgen langs het kantoortje loop, dat zich naast mijn ingang bevindt, word ik hartelijk begroet door iemand die ik wel eens meer heb gezien en begroet. Hij werkt voor het hotel. Helaas geen tijd voor een praatje, want ik wil de stoptrein naar Vught halen van half 10. De rit naar Vught is maar 4 minuten. Aldaar aangekomen is het ongeveer nog een kilometer door het dorp richting de A2, die er vlak langs loopt. Een prachtige brug verbindt het terrein van Kasteel Maurick met het dorp Vught. Kasteel Maurick is het doel van vandaag. 

Kasteel Maurick, voorzijde.

Kikkers

De autoweg is goed te horen als ik eenmaal voor het kasteel sta. Achter mij een vijver waar de kikkerpopulatie behoorlijk te keer gaat. Ze overstemmen nog net het geraas van de auto’s. Het bijbehorende landgoed is vrij toegankelijk, mits je op de paden blijft. Er staan veel beuken in dit stukje natuurschoon. Herkenbaar door de leegte onder de boom. Een beuk duldt geen planten onder zich. Nadat ik het rond lopend pad heb bewandeld kom ik weer uit bij het kasteel, dat vanaf 11 uur te bezoeken is. Dat doe ik niet. Ik loop weer richting het dorp en via de trap de A2 over. De trein terug vertrekt wat laat, omdat de conducteur in zijn smartphone verdiept is. Pas als ik de eerste klas binnen kom en hem groet, lijkt hij zich zijn plicht te realiseren. De trein vertrekt niet voordat de conducteur het vertreksein heeft gegeven.

Schoonmaak

Iedere dag wordt het appartement waarin ik verblijf schoongemaakt door een tweetal jonge Roemeense meiden, die hoorbaar moeite hebben met alle trappen in dit hotel. Het lijkt me dan ook niet prettig om bij ieder appartement weer een trap op te moeten met je spullen. Mijn appartement heeft dan ook nog een heel eng trapje, waarbij de leuning bij de draai ontbreekt. De meiden van de schoonmaak gaan in augustus weer naar huis. Ik morgen. 

Terug naar huis

Natuurlijk zijn er weer werkzaamheden op de dag dat ik van de trein gebruik wil maken. Als ik op zaterdag weer naar huis ga, rijdt de intercity tot Utrecht. Ik zie op de site van de NS dat als ik de trein van 8.08 uur uit Den Bosch neem, de overstap in Utrecht op trein naar Leiden op exact hetzelfde perron is. Ideaal als je veel onhandige bagage bij je hebt en elke overstap er een te veel is. Eenmaal in Leiden, vermijd ik de bus. In de bus moet je snel kunnen in- en uitstappen en dat gaat nu niet. Ik wil me de ergernis bij de chauffeur besparen en ik loop in 25 minuten naar huis. Het is zonnig weer en na een uur en drie kwartier reizen is een wandeling een welkome afwisseling. 

Voor meer foto’s klik hier.

Hieronder vindt u de links, door te klikken op de afbeelding komt u op de site.

Het Uylenhof hotel

Het Noord-Brabants museum

De Halvezolenlijn achtergrondinformatie

Kasteel Maurick